(HUSREGEL)Hantverk

Tid för att skapa hantverk

Reglerna har inget som säger hur lång tid det tar att tillverka något, bara reparera. Detta är lite dumt eftersom man köper ofta vapen och rustningar på beställning vilket betyder att köparen behöver vänta en tid innan denne kan erhålla sitt föremål. Då är det bra för SL och spelare att veta ungefär hur lång tid det tar. Också bra om spelaren själv är hantverkare.

Alternativ 1

Om vi utgår från att en duglig hantverkare(den kvaliten som är på utrustning i boken) tar 0,5 silvermynt per timme, och att priserna för all utrustning och material i boken stämmer, så får man helt enkelt först ta priset på varan som ska skapas, sedan dra av materialpriset (vikt i kg*materialpris per kg). Därefter dela kvarvarande värdet med 0,5.

Exempel
Ett bredsvärd kostar 12 sm och väger 1,8 kg. Materialet är Järn. Ett kg järn kostar 2,5 sm. Materialet kostar totalt 1,8 × 2,5=4,5. Totala priset minus materialpriset, 12-4,5=7,5. Ta svaret och dela med timpriset, i detta fallet 0,5. 7,5/0,5=15. Det tar alltså 15 timmar att skapa svärdet. Detta förutsätter dock att smeden arbetar exklusivt med svärdet(eller arbetar övertid), och inte får några hinder vid inskaffning av material.

Formeln blir: t = (p × m × k – v × b)/a
Där t är antal timmar, p är grundpriset på varan, m är materialmod på varan, k är kvalitetsmod på varan, v är vikten på varan, b är materialets kilopris, a är timpriset på hantverkaren.
Med denna formel tar också varor av högre kvalitet längre tid att tillverka, vilket är rimligt. Skulle vapnet göras i brons blir tiden också kortare, vilket känns rimligt.

Om SL vill modda varans pris pga “Tillgång och Efterfrågan”, så gör det efter du räknat ut tiden det tar att skapa varan. T/E ska ju inte påverkar tiden för hantverket. I vissa delar kan ju hantverkare ta mkt högre priser för samma arbete, eller tvärtom.

Nackdelen med detta sätt är att det är krångligt, speciellt om varan har flera olika material(osäker om det ens är rimliga tider där). Tiderna (tycker jag) känns också lite korta och man vet inte hur många som jobbat på föremålet och hur fler hantverkare drar ner tiden.

Alternativ 2

Vi kan helt enkelt sätta en ungefärlig tid i antal arbetsdagar för olika föremål enligt historiska fakta eller vad man tycker känns rimligt och balanserat.
Vapen
LättaMedeltungaTunga
Svärd/Armborst152025
Spjut/Slungor/Sköldar5710
Övriga101520
10st Pilar/Skäktor1
Rustningar
Tyngd1-34-67-910
Antal dagar15202530
Modifikationer på tid
Nivå på HantverkareIngenLärlingGesällKunnigMästareLegend
mod×4×1×0,9×0,8×0,7×0,5
Kvalitet på föremåletVärdelösUselNormalYpperligMästerligLegendarisk
mod×0,5×1×1×2×3×5

Flera hantverkare
Multiplicera ihop deras mod och dela sedan med det totala antalet hantverkare så får du den totala modden.

Exempel
Plåtrustning av Usel kvalitet tar 30 dagar för en Lärling att skapa.
Två Lärlingar kan göra den på 15 dagar(30×1×1 / 2).
Två st Kunniga gör den på ca 10 dagar(30×0,8×0,8 / 2).
En Mästare och tre Lärlingar gör den på ca 5 dagar(30×0,7×1×1×1 / 4). Dom kan skapa en Mästerlig på ca 16 dagar.
Ett Normalt Bredsvärd skapat av en ensam Gesäll tar 18 dagar.

Andra saker
1. Det räcker med att en hantverkare är tex Mästare för att kunna skapa ett Mästerligt föremål, deras lärlingar drar inte ner kvaliten.
2. Vapen och rustningar görs sällan av en enda hantverkare, speciellt om den är gjort av olika material. Alla över nivån Lärling har antagligen en egen Lärling som snabbar på tiden. Räkna med minst två hantverkare per föremål.
3. Bokens utrustning är av kvalitet Normal. För att skapa dessa måste man som lägst ha fördjupningsnivån Gesäll på minst en av hantverkarna.
4. Allt detta förutsätter att material finns tillgängligt efter behov. Dessutom kan vissa hantverkare vara upptagna redan och inte ha tid med RPs föremål, detta drar ju onekligen ut på tiden.

Tillbaka till Husregler

(HUSREGEL)Hantverk

Äventyr i Trudvang 1.0 ollman_erik Seku